Wandelen in Frankrijk
Wandelvakanties en trektochten in Frankrijk
Regio Auvergne, departementen Allier, Cantal, Haute-Loire, Puy-de-Dome
Er zijn ouders die het al ontdekt hebben. De Cantal is een fantastisch gebied om met kinderen een trektocht te houden. Samen op pad, met een rugzak, kaart, kompas en een routebeschrijving, een avontuurlijke wandelvakantie tegemoet.

In het vulkaangebergte van de Cantal, de Franse Auvergne is een meerdaagse tocht voor ouders en kinderen samengesteld. Bijzondere technische vaardigheden zijn er niet voor nodig, wel een goede wandelconditie en een degelijke uitrusting. De minimum leeftijd voor deze onvergetelijke ervaring is 8 jaar.

De tochten gaan door valleien, langs rivieren en beekjes, over bergkammen en uitgestrekte hoog-vlakten. Spannend zijn de enorme afmetingen van de vulkaankegels, de basaltplateaus en diepe ravijnen. En onverwachts duiken de oude dorpjes op waar, met het ontmoeten van hun bewoners, de tijd soms vijftig jaar lijkt stil gestaan te hebben.

De afstanden van de dagtrajecten zijn 10 tot 16 km en de wandeltijden ca 5 tot 7 uur. Het tempo is zelf te bepalen. De eerste en laatste nacht is in het dorpshotel van Thiézac. 's Avonds staat in elke gîte d'étape een verdiende, lekkere maaltijd en een goed bed voor iedereen klaar.
De accommodaties tijdens deze wandeltrektocht:
De organisatie van deze wandeltrektocht ligt bij de Nederlandse eigenaren van een bergpension hoog boven het dorpje Thiézac. Het is één van de hoogst gelegen boerderijen in de omgeving en in 1806 geheel van natuursteen gebouwd. De eerste en de laatste overnachting heeft u in het dorpshotel, in de buurt. De accommodaties onderweg zijn kleine hotels en gîtes d'étapes. U heeft altijd een eigen kamer.
Tarieven 2018 (eind mei - half oktober),
Kosten per persoon, op basis van een boeking voor 2 personen:
MDC8, 4 nachten, 3 wandeldagen, per volwassene:
€ 310,= | RESERVEREN
MDC8, 4 nachten, 3 wandeldagen, per kind tot 10 jaar:
€ 285,= | RESERVEREN
MDC8, 4 nachten, 3 wandeldagen, per kind tot 12 jaar:
€ 290,= | RESERVEREN
MDC9, 5 nachten, 4 wandeldagen, per volwassene:
€ 385,= | RESERVEREN
MDC9, 5 nachten, 4 wandeldagen, per kind tot 10 jaar:
€ 360,= | RESERVEREN
MDC9, 5 nachten, 4 wandeldagen, per kind tot 12 jaar:
€ 365,= | RESERVEREN
MDC10, 6 nachten, 5 wandeldagen, per volwassene:
€ 445,= | RESERVEREN
MDC10, 6 nachten, 5 wandeldagen, per kind tot 10 jaar:
€ 415,= | RESERVEREN
MDC10, 6 nachten, 5 wandeldagen, per kind tot 12 jaar:
€ 420,= | RESERVEREN
Optioneel: bagagevervoer, per groep, MDC8:
€ 145,=
Optioneel: bagagevervoer, per groep, MDC9:
€ 205,=
Optioneel: bagagevervoer, per groep, MDC10:
€ 265,=
Bijzonderheden:

Bij de prijs inbegrepen: overnachting met ontbijt, diner (tables d'hôtes), lunchpakket, route-beschrijvingen en route-kaarten. Exclusief: toeristenbelasting, bagagevervoer, consumpties bij de accommodaties, heen- en terugreis, annulerings- en reisverzekering.

Aankomst bij alle accommodaties vanaf 16.00 uur, vertrek voor 10.00 uur.

Honden niet toegestaan.

De trektochten zijn te houden in de schoolvakanties van de zomermaanden. In alle vrijheid bepaalt u uw eigen wandeltempo.

Indien u uw wandelvakantie wilt uitbreiden met een extra overnachting bij een bepaalde accommodatie, bijvoorbeeld door onderweg een rustdag in te plannen, dan kunt u dat bij de reservering aangeven. Wij laten u dan weten wat de meerkosten zijn.

Deze wandelvakantie wordt georganiseerd door de eigenaren van deze chambres d'hotes nabij het dorp Thiezac.

Programma van dag tot dag:

U begint de eerste wandeldag met een wandeling vanaf het bergpension in Thiézac, gelijk klimmend via de Puy de la Poche met daarna een uitstapje naar de Col d'Elancze. Vervolgens via de Col de Perthus en dan langs de Puy Griou, een drie miljoen jaar oude steenkegel. Vervolgens daalt u af bij de Col de Rombière richting Le Lioran waar u overnacht.

De tweede dag is een stevige maar geweldig mooie wandeldag. U klimt via de Col du Cabre, over de Breche de Roland en vervolgens klimt u naar de Puy Mary. Daarna daalt u af. Aan de voet van de Puy Mary zit een restaurant op ruim 1500 meter voor een welverdiende versnapering. Via de schitterende bergkam over de Puy Chavaroche daalt u af naar het mooie bergdorpje Mandailles waar u overnacht. De dag is eventueel korter te maken als u naar de Col du abre afdaalt naar de vallei de Jordane.

De laatste dag wandelt u door de vallei de Jordane, via een stevige klim naar de Col de Bellecombe. U daalt vervolgens af richting het gehucht Faillitoux. Nog 15 minuten en u bent bij de spectaculaire en hoogste waterval van de Auvergne, de Cascade de Faillitoux. Na een uurtje bent u bij de Col de Lagat en wandelt u terug naar het bergpension.

Programma MDC9

De eerste dag wordt u afgezet bij het gehuchtje Lafon. U klimt vervolgens door het bos naar de bergkam aan de overkant van het pension. Via de oude Romeinse weg klimt u zeer geleidelijk naar de Plomp du Cantal (1850 meter hoog) waar u een geweldig uitzicht heeft. Daar daalt u af naar de eerste overnachtingslocatie.

De tweede dag start uw wandeling met een klim naar de Puy de Rocher. Vandaar ziet u verder in het dal het skidorp Super Le Lioran liggen. U daalt af naar het skidorp om vervolgens via de GR400 naar uw auberge te wandelen, mooi gelegen buiten het skidorp. Alternatief is dat u bij de Puy de Rocher afdaalt, met een grote boog om het skidorp via de bergdorpjes Les Gardes en Les Chazes.

Dag 3 is gelijk aan dag 2 van de MDC8 en dag 4 is gelijk aan dag 3 van de MDC8.

Programma MDC10

De MDC10 is gelijk aan de MDC9 maar u loopt de volledige route in tegengestelde richting. Bovendien wordt er een extra lus gemaakt en is er een extra overnachting in een envoudige gemeentelijke gîte d'étape.

Conditie, bergklimaat en uitrusting:
Een goede wandelconditie is nodig. Het is belangrijk om bij onvoorziene omstandigheden over voldoende fysieke reserves te beschikken, met name bij een flink dagtraject en bij onverwachte weersveranderingen.

Met het samenstellen van uw wandeluitrusting moet u rekening houden met het wisselende weertype van een bergklimaat. Hoewel de Cantal veel zonuren telt kunt u door regenbuien overvallen worden. De temperatuur kan 's nachts sterk afkoelen, terwijl het overdag niet extreem heet wordt.

Voor deze tocht is het noodzakelijk te beschikken over een kompas, een degelijke rugzak of een dagrugzak als uw bagage wordt vervoerd.

Bij de aanvang van de tocht krijgt u een topografische kaart, schaal 1:25.000, waarop de route in kleur is aangegeven en met een uitgebreide beschrijving. Het is mogelijk de dagafstanden te verlengen of te verkorten, waarvoor op de kaart en in de beschrijving enkele alternatieven zijn opgenomen. Voordat u gaat wandelen leggen wij de gehele tocht uit met aanwijzigingen voor bijzondere situaties.