Wandelen in Frankrijk
Wandelvakanties en trektochten in Frankrijk
Regio Auvergne, departementen Allier, Cantal, Haute-Loire, Puy-de-Dome
De lavastromen van de Puy Mary zijn reeds drie miljoen jaren geleden gestopt. Erosie, gletsjers, regen en rivieren hebben alle tijd gekregen om de kammen, kloven en dalen rondom de huidige bergtoppen. Wie deze machtige schoonheid wil ontdekken volgt de oude bergpaden waar bij elke bocht zich een nieuw panorama opent. Vanaf de Puy Mary 1.787 m is er het indrukwekkendste uitzicht. Door haar centrale ligging laat het naar alle windstreken de mooiste gletsjerdalen van de Auvergne zien.

Om alle aspecten van dit vulkaanlandschap aan bod te laten komen is de tocht stergewijs uitgezet. Het begin en het einde is bij een bergpension nabij het bergdorpje Thiézac op 1100 meter hoogte. U wandelt in het Parc Naturel Régional des Volcans d'Auvergne op een hoogte van 800 tot 1.800 meter. De paden zijn goed begaanbaar en voorzien van markeringen en/of borden. De klim- en dalingsgraden zijn licht tot redelijk zwaar en de bergkammen nauwelijks scherp. Om deze route te lopen zijn geen bijzondere technische vaardigheden nodig.

De tocht gaat door de valleien, langs rivieren en beekjes, door de keteldalen en over de groene bergkammen en uitgestrekte hoogvlakten. U komt in mooie nog authentieke dorpjes waarvan de huizen veelal zijn opgebouwd uit vulkaangesteente. U verblijft in chambres d'hôtes, gîtes étapes en dorpshotels. Altijd een eigen kamer. Verblijf is op basis van vol pension.
De accommodaties tijdens deze wandeltrektocht: De organisatie van deze wandeltrektocht ligt bij de Nederlandse eigenaren van een bergpension hoog boven het dorpje Thiézac. Het is één van de hoogst gelegen boerderijen in de omgeving en in 1806 geheel van natuursteen gebouwd. Het interieur is zoveel mogelijk in tact gelaten en het water komt uit een eigen bron. De eerste en de laatste overnachting heeft u in dit bergpension en u overnacht dan in een tweepersoonskamer. Van de vijf kamers hebben twee kamers eigen sanitair. Klik op de foto's voor meer informatie en foto's:
Tarieven 2018 (eind mei - half oktober),
Kosten per persoon, op basis van een boeking voor 2 personen:
MDC2, 6 nachten, 5 wandeldagen:
€ 465,= | RESERVEREN
Optioneel: bagagevervoer, per groep:
€ 195,=
Toeslag voor 1 persoon, per nacht:
€ 12,= tot € 20,=
Bijzonderheden:

Bij de prijs inbegrepen: overnachting met ontbijt, diner (tables d'hôtes), lunchpakket, route-beschrijvingen en route-kaarten. Exclusief: toeristenbelasting, bagagevervoer, consumpties bij de accommodaties, heen- en terugreis, annulerings- en reisverzekering.

Aankomst bij alle accommodaties vanaf 16.00 uur, vertrek voor 10.00 uur.

Honden niet toegestaan.

Indien u uw wandelvakantie wilt uitbreiden met een extra overnachting bij een bepaalde accommodatie, bijvoorbeeld door onderweg een rustdag in te plannen, dan kunt u dat bij de reservering aangeven. Wij laten u dan weten wat de meerkosten zijn.

Deze wandelvakantie wordt georganiseerd door de eigenaren van deze chambres d'hotes nabij het dorp Thiezac.

Programma van dag tot dag:
7 dagen / 6 nachten; totale afstand 73 km, wandeltijd ca. 29 uur

1e dag aankomst.

2e dag traject Thiézac - Super Lioran (15 km / 5 uur)

3e dag traject Super Lioran - Le Claux (19 km / 8 uur)

4e dag traject Le Claux - Le Falgoux (15 km / 5 uur)

5e dag traject Le Falgoux - Mandailles (14 km / 6 uur)

6e dag traject Mandailles - Thiézac (12 km / 5 uur)

7e dag vertrek na het ontbijt

Conditie, bergklimaat en uitrusting:
Een goede wandelconditie is nodig. Het is belangrijk om bij onvoorziene omstandigheden over voldoende fysieke reserves te beschikken, met name bij een flink dagtraject en bij onverwachte weersveranderingen.

Met het samenstellen van uw wandeluitrusting moet u rekening houden met het wisselende weertype van een bergklimaat. Hoewel de Cantal veel zonuren telt kunt u door regenbuien overvallen worden. De temperatuur kan 's nachts sterk afkoelen, terwijl het overdag niet extreem heet wordt.

Voor deze tocht is het noodzakelijk te beschikken over een kompas, een degelijke rugzak of een dagrugzak als uw bagage wordt vervoerd.

Bij de aanvang van de tocht krijgt u een topografische kaart, schaal 1:25.000, waarop de route in kleur is aangegeven en met een uitgebreide beschrijving. Het is mogelijk de dagafstanden te verlengen of te verkorten, waarvoor op de kaart en in de beschrijving enkele alternatieven zijn opgenomen. Voordat u gaat wandelen leggen wij de gehele tocht uit met aanwijzigingen voor bijzondere situaties.